Ergoterapi/Duyu Bütünleme

Ergoterapi, bireyin anlamlı ve amaçlı aktivitelerle günlük yaşamda bağımsızlığını hedefleyen bir bilim dalıdır. Kurum olarak çalıştığımız alan pediatrik Ergoterapidir. Pediatrik Ergoterapi gelişmekte olan bireylerde ihtiyacı olan temel becerileri kazandırıp günlük hayatta ve akademik anlamda bağımsızlığını sağlamaktır.

Duyu Bütünleme Ergoterapist Anna Jean Ayres’in 1950’li yıllarda Universty of Southern California’da yaptığı araştırma ve çalışmalar sonucunda başlamış bir terapi yöntemidir. Hala bütün dünyada J. Ayres’in çalışma arkadaşları ve teoriyi öğrenip benimsemiş terapistler tarafından geliştirilip uygulanmaktadır. Bir çok gelişimsel ve davranışsal problemin temeline inibilmesini sağlayan erken müdahele programında olması gereken önemli bir terapi yöntemidir.

Dokunma, görme, işitme, tat alma duyularının yanı sıra vestibüler (denge ve koordinasyon) ve propioseptif duyu (derin duyu) ile birlikte kişi vücudu ve çevresinden gelen uyaranları algılar ve bunlar merkezi sinir sisteminde işlenir. Duyusal uyumun sağlanması durumunda uygun bir cevap oluşturulur ve kişi buna göre tepki verir. Günlük yaşantımızda da bu şekilde öğreniriz ve davranışlarımız buna göre şekillenir. Eğer kişi herhangi bir duyunun işlenmesinde problem yaşıyorsa (örneğin ısı merkezi sinir sistemi tarafından olması gerekenden az işleniyor ve hissediliyorsa) duyusal uyum sağlanamaz (çocuk sıcak bir fırından kaçınmadığı için kendini yakabilir). Duyu bütünleme bozuklukları çocukların fiziksel, sosyal, psikolojik ve akademik gelişimini geciktirir ve çocukların günlük yaşantılarında gerçekleştirmek istedikleri aktiviteleri engeller ya da zorlaştırır. Bununla ilgili görülen bozukluklarda Ergoterapistimiz tarafından detaylı bir değerlendirme, sonrasında ise kişiselleştirilmiş bir eğitim alınabilir.